Hamdan Hamidi mmang suka apam tepung beras+kelapa parut. Oleh kerana dah lama tidak membuatnya, saya cuba-cubalah kemahiran yang dah lama tersimpan...Hmm...hasilnya bolehla tahan dibandingkan yang ada dijual di pasaran .
Resepinya:
Ibu apam:
sepinggan nasi
1/2 biji ragi
campurkan keduanya peram 3 malam
Bahan-bahan :
sebungkus tepung beras cap bunga
1 cawan gula
2 cawan air
1 peket eno warna biru
cara-cara:
Kisar ibu apam @ tapai dengan air. Masuk kedalam tepung beras + gula . Perap 5 jam. Bila nak kukus + eno 1 sdt dalam mangkuk berasingan. Masuk dalam acu dan kukus dengan api kuat.
kira kuih tradisi jgk ni...tp kekadang tu bila beli ada yg terasa masam sikit..knp ek??
ReplyDeletetu, ibu apamnya @ tapai lebih....atau kurang menjadi...
ReplyDelete