Monday, September 13, 2010

DODOL KENTANG

Kuih ni memang jarang orang nak membuatnya. Oleh kerana suami dan anak-anak suka makan maka berusahalah saya cuba membuatnya demi mengekalkan warisan mak mertua saya ini. Bahan-bahannya ringkas sahaja cuma mengacaunya sahaja yg memerlukan kesabaran dan tenaga . 6 jam mengacaunya.          
 
Bahan-bahannya:  
  1. 4 kampit tepung pulut.
  2. 3.5kg gula pasir.
  3. 1.5 kg gula merah
  4. 1.5kg kentang direbus dan dikisar halus
  5. 3 helai daun pandan
  6. 4 kg santan

cara-caranya: gula merah dicairkan bersama 1.5 liter air. Tapis. Masukkan kedalam kuali dan didihkan. Masuk gula pasir, didih hingga gula pekat. Sementara itu, bancuh tepung pulut dan santan didalam mangkuk. Masukkan kisaran kentang. Tapis adunan supaya tidak bergentel. Masukkan kedalam gula yg mendidih pekat.Kacau sentiasa supaya tidak berkerak selam lebih kurang 6 jam.
Salam sejahtera,Selamat Hari Raya Aidilfitri. Saya baru melangkah ke laman ini,ingin berkongsi pendapat dan idea tentang hobi saya. Sulaman reben dan masak memasak. Sempena hari raya ini,adik dan sepupu meminta buatkan balang kuih raya dan sarung kusyen sulaman reben. Inilah hasilnya ....