Thursday, September 23, 2010

Rendang kerang, kari lokan

         14 Syawal berlalu tetapi anak-anakku masih terkenang juadah raya yang tidak dapat kusediakan. Masing-masing ralat...rendang kerang kari lokan.  Manalah nak cari kerang tu...abah dah tak kelaut lagi...siapalah yg nak redah hutan cari lokan tu...?      Dulu masa duduk di tepi Sg Langat Kpg Kelanang tu boleh la...Ketika itu abah dia orang buat "aquaculture", waktu senggang pergi kelaur cari juadah raya.  Kerang yg dicari tu bukanlah saiz yg ada di pasar tu...Besar kerang tu saiz tapak tangan...kalau dah rebus dan kopek kulit...paling kecil saiz duit 50 sen.  Manalah tidak terkenang-kenang rendang tu. Tidak cukup rendang kerang, masak pula mee kari perencah kerang besar. Emmm...mata yg tengok mee kari tu pun besar macam kerang tu...     Lokan pula kalau cari...masak kari pekat.  Kuah kari manis ,tak perlu  MSG. Lepas bersihkan lokan dari lumpur yg melekat, kopek isi dulu.  Macam belah jering.  Segar-segar begitu terus masuk dalam rempah yg sudah ditumis.  Biar pecah minyak barulah letak pati santan.  Kecur air liur.  Manalah nak dapat kerang besar dan lokan tu sekarang. Nostalgia 10 tahun lalu...sekarang kalau nampak lokan yg dijual ditepi jalan menghala pantai Morib, rasa was-was nak beli sebab, tidak pasti dari mana datangnya.   Suamiku menceritakan bahawa lokan hidup membiak dengan cepat dipinggir pantai tempat meternak khinzir...alamak!   Kupandang sahajalah penjual lokan tu....Kerang besar tu pulak khabarnya, susah nak cari sekarang memandangkan tempat pembiakan yg berhampiran pelabuhan Kelang sudah dicemari...semakin pupuslah kerang besar itu...Semuanya tinggal memori sahaja...

1 comment:

  1. jangan beli kerang dalam pek yg dah perisi siap tu...sumber mengatakan ada campuran darah binatang lain untuk menyegarkannya...

    ReplyDelete